Чт. Бер 28th, 2024

У діаспорі від Президента України Володимира Зеленського очікують, зокрема, продовження руху України у напрямку євроатлантичної інтеграції, захисту від російської агресії, надання подвійного громадянства та залучення діаспорян до роботи в урядових, бізнесових та інших структурах в Україні.

Про це розповів президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод виданню Kyiv Post.

«Павло Ґрод, який був обраний президентом Світового конґресу українців в листопаді, сподівається, що новообраний Президент (України – ред.) Володимир Зеленський продовжить шлях до євроатлантичної інтеграції і захистить Україну від російської агресії», – йдеться у повідомленні.

На думку Ґрода, Зеленський повинен мати чітку позицію щодо Росії та російської агресії проти України, що досі триває.

«Ми бачимо безперервні зусилля багатьох європейських лідерів, спрямовані на те, щоб скасувати санкції проти Росії, включити Росію до міжнародних структур, тому Президент Зеленський і його Адміністрація повинні чітко показати, що вони проти цього», – сказав очільник СКУ.

Павло Ґрод пообіцяв, що СКУ, зі свого боку, буде робити все можливе для підтримки України на світовій арені, зокрема, просувати санкції проти Росії і виступати за блокування газопроводу «Північний потік – 2», пише видання.

Іншим питанням, над яким обіцяє працювати СКУ, є утримання Росії від приєднання до міжнародних інституцій, включаючи Парламентську асамблею Ради Європи.

Водночас, в СКУ очікують співпраці від нової Адміністрації Президента України. Як пише видання, окрім оборони та збереження здорових відносин із Заходом, що є надзвичайно важливим для України, Ґрод сподівається, що Зеленський та його команда будуть відкриті для надання подвійного громадянства для членів діаспори.

«Чи народжені в Україні, чи є п’ятим поколінням українців, що живуть за кордоном, – ви повинні відчувати себе пов’язаними з Україною», – вважає Павло Ґрод, запропонувавши запровадити право за народженням (birth right).

Президент СКУ вважає, що діаспора може допомогти реформувати Україну й вивести її з пострадянської системи. Однак наразі в уряді дуже мало представників діаспори, а система отримання та збереження українського громадянства супроводжується великими бюрократичними та юридичними перешкодами. До цього – ще й вимога відмовитися від усіх інших громадянств, які може мати людина, що не є привабливим для тих, хто думає про отримання українського паспорта, пише видання.

«Я хотів би запропонувати Президенту Зеленському працювати разом із СКУ з метою створення належних умов для заохочення діаспори повернутися, працювати в уряді, у бізнесі, в гуманітарній роботі», – зазначив Павло Ґрод. На його думку, подвійне громадянство – це необхідність, враховуючи те, що дуже мало хто готовий відмовитися від свого первинного громадянства, маючи бажання працювати в Україні.

Павло Ґрод також віддав належне екс-президентові України Петру Порошенку, відзначивши, що він «зробив чудову роботу зі згуртування міжнародної підтримки навколо України». «Українці, які живуть за кордоном, за словами Ґрода, оцінюють Порошенка на основі його зовнішньополітичної та оборонної політики. У цих двох аспектах Ґрод назвав Порошенка успішним з точки зору міжнародної підтримки, яка була побудована, і санкцій, які були застосовані проти Росії», – пише видання.

Водночас президент СКУ визнав, що оскільки діаспора не живе в Україні, вона не зосереджується на економічних питаннях, які мають вирішальне значення для вітчизняних виборців.

Нагадуємо, що СКУ є парасольковою організацією для ряду регіональних організацій, що представляють як українців, що мешкають за кордоном, так і громадян інших країн, які мають українське походження. Конґрес є потужним прихильником України на міжнародному рівні і, як зазначають в СКУ, представляє інтереси 20 мільйонів українців, які живуть за межами України в усьому світі.

Від admin_svitove