Пт. Бер 29th, 2024

18 травня, під час святкування Дня міста Олевськ, на урочищі Бабина гора було встановлено рекорд України. Півтисячі жителів міста зібрались на одній локації у древлянському вбранні під гаслом «Ми з древлянського коріння». Більшість з них – учні навчальних закладів Олевська, повідомляє record.org.ua.

Під автентичну музику олевчани у древлянських костюмах відтворили Кологод, вишикувавшись у 8 промінців. Кожен з них мав свій символ: Коляда, Масниця, день весняного рівнодення, зелені свята, день літнього сонцестояння, свято вогню, день осіннього рівнодення та свято Мокоші. Кожне з цих свят мало велике значення для древляни, формувало річний календар. Далі учасники встановлення рекорду вишикувались у символ роду та завершили дійство традиційним колом.

 «Ця знакова подія увійде не тільки в історію України, але й правильно репрезентує нашу країну на міжнародному рівні», – зазначила Генеральний директор Книги Рекордів України Анна Крисюк. «Неймовірне видовище, багато позитиву, радості і щастя дітей. Тому Олевська ОТГ, всі учасники і її міський голова Олег Омельчук, які стали рекордсменами, є великі молодці, що організували такий захід. Бо саме в такий спосіб справжні українці відновлюють свої традиції і розвивають їх. Вітаю всіх з рекордом і рада, що ми долучились до такої події у відновленні наших традицій і автентики», – додала вона. Крім того, Анна Крисюк подякувала за теплу зустріч та супровід заступнику міського голови Олександру Ніколайчуку та депутату Житомирської обласної ради Андрію Озерчуку.

Міський голова Олег Омельчук подякував кожному, хто брав участь, хто був присутній при цьому, заступнику директора з виховної роботи Олевської гімназії Тамарі Зарубі,  яка стала ініціатором та організатором даного дійства.

Після вручення спеціального диплому, всі присутні мали можливість долучитися до танцю та сфотографуватися з «древлянами». Пізніше під керівництвом директора Олевської гімназії Євгенія Рябого присутні змогли побачити давні древлянські ігри. В цей же час для присутніх був організований ярмарок, де можна було придбати тематичні смаколики та сувеніри.

Від admin_svitove